Λ Ο Υ Τ Ρ Α  Α Ι Δ Η Ψ Ο Υ

Διαφάνεια51.jpg (60103 bytes)

 

Λουτρόπολη που βρίσκεται στη βορειοδυτική Εύβοια,  ανάμεσα στο κόλπο των Γιάλτρων  και στους πρόποδες του όρους Τελέθριο. Απέχει  241 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 148 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα. Από την Ιστιαία  απέχει 20 χιλιόμετρα.Το 2001 οι κάτοικοι ήταν 1.292.  

Η Αιδηψός ήταν ήδη γνωστή από την Αρχαιότητα  για της ιαματικές πηγές της.  Κατά την παράδοση είχε εποικιστεί από Ίωνες οι οποίοι της έδωσαν το όνομα Ελλόπια προς χάρη του γιού του Ίωνα, Έλλοπα.

Αργότερα αναφέρεται ως Αιδεψός, στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη κατά τον 1ον αι. μ.χ. Ο Αριστοτέλης προσπαθεί να εξηγήσει την προέλευση και την σύσταση των νερών, από των Στράβωνα, ως ΄Ηρακλέους θερμά από τον Πλούταρχο, που τονίζει την οργάνωση και τις ανέσεις τους, καθώς και από πολλούς άλλους αρχαίους συγγραφείς.

Η Αιδηψός από τους παλαιότερους χρόνους ήταν γνωστή για τα χαλκουργεία της και ίσως αυτό δικαιολογεί, το ότι ήταν από τις λίγες πόλεις που είχαν δικό τους νόμισμα. Το νόμισμα αυτό, που απεικονίζει ο Ρήγας Φερραίος στη Χάρτα του, είχε χαραγμένο στη μία πλευρά, κάβουρα και στην άλλη ένα ψάρι συμβολίζοντας το θαλάσσιο πλούτο της περιοχής.

Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και με τη λήξη των πολεμικών συγκρούσεων στον Ελλαδικό χώρο, η Αιδηψός βρίσκεται στην ακμή της, εξαιτίας των ιαματικών της υδάτων και της ρωμαϊκής εύνοιας. Στην πόλη έρχονται για λουτροθεραπεία οι αυτοκράτορες  Αδριανός , Μάρκος Αυρήλιος  , Σεπτίμιος  Σεβήρος , ο Μ. Κωνσταντίνος , Μ. Θεοδόσιος , και ο στρατηγός Σύλλας. Στις μέρες μας τα καλύτερα ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου που διασώζονται είναι τα λουτρά του Σύλλα.

Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και με τη κατάρρευση της ρωμαϊκής κυριαρχίας, η Αιδηψός καταστρέφεται από τον Θεοδόσιο σαν ειδωλολατρικό κέντρο. Κατά την περίοδο αυτή δε διασώζεται κανένα ιστορικό στοιχείο για τη λουτρόπολη.

 Στις αρχές του 19ου αιώνα, η Αιδηψός δέχεται τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας , που θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη  της πόλης , στους τομείς της αλιείας , γεωργίας και του εμπορείου.

Σ’ αυτό  το διάστημα εκτός, από το ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα, που είναι ήδη κτισμένο, κατασκευάζονται μεγάλες  ξενοδοχειακές μονάδες, όπως το Ηράκλειον, Στάδιον, Ιστιαία, Αίγλη, Αύρα και άλλα.

Επίσης  δημιουργούνται ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια για να καλύψουν τις ανάγκες των λουόμενων και ταυτόχρονα άλλες μορφές επιχειρήσεων .               

Λουτροθεραπεία όμως προσφέρεται και από την ίδια τη φύση .

Ιαματικές πυγές αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα, είναι ένα μοναδικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές στην Αιδηψό που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28 C έως 86 C .

Οι ιαματικές ιδιότητες αυτών των πηγών συμβάλουν στην ίαση παθήσεων των αρθρώσεων. Με τη λουτροθεραπεία αντιμετωπίζονται θεραπευτικά και αρκετές γυναικολογικές παθήσεις.

Το νέο υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ, που αποτελεί ένα απόκτημα για την Αιδηψό στα πλαίσια του θεραπευτικού τουρισμού της, παρέχει όλες τις δυνατότητες για λουτροθεραπεία με τις σύγχρονες τεχνικές .

Έτσι η Αιδηψός, συνδυάζοντας την φυσική ομορφιά της, τις ανέσεις της σύγχρονης πόλης , την πολιτισμική της κουλτούρα , την ποικιλόμορφη    διασκέδαση  και την προσφορά της στον χώρο της υγείας, δκαια θεωρείται ως ο ιδανικός τόπος παραθερισμού.

Στην πόλη κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις , όπως πρωταθλήματα Beach volley , ρακέτας , ενώ στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ της Αιδηψού δίδονται χορευτικές παραστάσεις με την συμμετοχή συγκροτημάτων από την Ελλάδα και την Ευρώπη , καθώς και συναυλίες με φιλαρμονικές ορχήστρες και χορωδίες.

Όσο για τους λάτρεις της ορειβασίας η χλωρίδα και η βατότητα του τόπου προσφέρει κάτι το ανεπανάληπτο .

 

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα