Ν Ε Ο Σ  Π Υ Ρ Γ Ο Σ

 

O Nέος Πύργος θεωρείται ένα από τα πλέον εξελίξιμα σύγχρονα τουριστικά θέρετρα της Εύβοιας, που τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνει συνεχώς σε έκταση και πληθυσμό, έχοντας περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο Iστιαίας - Aιδηψού και εκτείνεται κατά μήκος μιας πολύ όμορφης αμμουδερής παραλίας. Ταβερνούλες, καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, μια παραλία μήκους 2 χιλιομέτρων και ένα μικρό λιμανάκι περιγράφουν το γραφικό αυτό χωριό.

P5100509.JPG (2647747 bytes) paralianeoupirgou.JPG (21951 bytes)

Ονομάστηκε από τους κατοίκους του Πύργος, με την προσθήκη του Νέος, για να θυμούνται τη γενέτειρά τους, τον Πύργο της Κωνσταντινούπολης (Κεμέρμπουργκαζ, 15 χλμ. Β.Α της Κωνσταντινούπολης), απ' όπου ήρθαν πρόσφυγες. Η περιοχή του Νέου Πύργου πριν από το 1926 ήταν έλος. Χάρη στις προσπάθειες των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν εδώ, καθοδηγούμενοι από τον Σωκράτη Κουγιουμτζόγλου, οι ελώδεις εκτάσεις μετατράπηκαν σε γόνιμες και κτίστηκε ο σύγχρονος νέος οικισμός.

Το αγρόκτημα, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες ήταν τσιφλίκι των κληρονόμων της οικογένειας Μιμόντ, οι οποίοι το είχαν αγοράσει από τον Οθωμανό Χατζή Ισμαήλ μπέη. Το 1925 απαλλοτριώθηκε για την αποκατάσταση των ντόπιων και των προσφύγων και το καινούργιο χωριό χτίστηκε σύμφωνα με το πρότυπο ρώσικης αγρόπολης. Σύμφωνα με κάποιους έμπειρους μελετητές καθίσταται η πρώτη "Αγρόπολις της Ελλάδας". Διαιρέθηκε σε ίσα τετράγωνα μέσα στα οποία χτίστηκαν πανομοιότυπα σπίτια με μεγάλη αυλή, όπου οι ιδιοκτήτες άρχισαν να καλλιεργούν τα λαχανικά τους. Ο Νέος Πύργος μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να παράγει αγροτικά προϊόντα, πρωτόγνωρα για τα μέχρι τότε δεδομένα της Βόρειας Εύβοιας. Η ποιότητά τους αλλά και η ποσότητά ήταν υψηλή έτσι ώστε αυτά να εξάγονται και εκτός της περιοχής.

Σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το Νέο Πύργο βρίσκεται η πανέμορφη παραλία της Νησιώτισσας.

P5100513.JPG (2682666 bytes)

Ο πληθυσμός του Νέου Πύργου σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 943 κάτοικοι.

 

P5100506.JPG (2979039 bytes)

Όλη η ευρύτερη περιοχή του Νέου Πύργου έχει αξιόλογη αρχαιολογική σημασία. Κατά καιρούς έχουν βρεθεί αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα, σπουδαιότερο των οποίων είναι εκείνο του «Ηρακλή με το λιοντάρι», πρόκειται για αρχαίο άγαλμα που παριστάνει τον Ηρακλή σε ανάστημα κανονικού ανδρός να παλεύει με λιοντάρι. Είναι έργο προ της κλασσικής εποχής (700 π.Χ.), μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας.

 

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα