Στο Σχολείο μας κατά το Σχολικό Έτος 2007-2008 πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα πολιτιστικά προγράμματα :

 

  • Λαογραφικά

Η ομάδα του προγράμματος "Λαογραφικά της Β. Εύβοιας" ασχολήθηκε με το θέμα "Λαϊκές Δοξασίες: Στοιχειά - Φαντάσματα - Αερικά".

Συμμετείχαν 33 μαθητές και μαθήτριες από τις 3 τάξεις του Γυμνασίου μας και είχε ως στόχο τη γνωριμία με τις δοξασίες και αντιλήψεις του λαού μας στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει τα μυστήρια της φύσης και το υπερφυσικό στοιχείο. Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες αναζήτησαν ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι είτε βίωσαν είτε άκουσαν ιστορίες για στοιχειά, φαντάσματα, αερικά....., και μαγνητοφώνησαν τις αφηγήσεις τους. Ορισμένες από τις ιστορίες αυτές τις παρουσίασαν γραπτά · όμως η παρουσίαση του υλικού σε μορφή βιβλίου δεν έγινε και παραμένει ως προγραμματικός στόχος.

Μικρό δείγμα του καταγραφέντος υλικού είναι το ακόλουθο :

«Οι νεράιδες είναι γυναίκες λεπτές, ψηλές, με μακριά μαλλιά και ασυνήθιστη ομορφιά. Βρίσκονται σε διάφορα μέρη αλλά τους αρέσει να κάθονται κάτω από τις συκιές ή τις καρυδιές. Το καλοκαίρι τους αρέσει να πηγαίνουν στο αλώνι και να βλέπουν τους ανθρώπους. Εμφανίζονται το καταμεσήμερο ή τα μεσάνυχτα. Συνηθίζουν να φωνάζουν όποιον περνά κι αν αυτός τους απαντήσει, χάνει τη φωνή του ή τα λογικά του. Συχνά έχουν και άνδρες αλλά δεν τους αγαπάνε πολύ κι όταν γεννήσουν παιδί, τους ξεχνάνε. Επίσης αλλάζουν τα παιδιά. Αρπάζουν τα όμορφα και υγιή μωρά και στη θέση τους βάζουν άσχημα και παραμορφωμένα. Στα Ελληνικά χωριά έχουν διάφορα ονόματα : Αερικά, Ανεμικές, Ξωθκές ή Ξωνέρια, Καλές Κυράδες, Καλομοίρες...»

«Στοιχειά υπάρχουν σε ορισμένα σπίτια, σε σπηλιές, σε πηγάδια, ακόμα και σε χωράφια, αν εκεί έχει σκοτωθεί άνθρωπος. Βγαίνουν τη νύχτα και σπάνια τη μέρα. Άλλες φορές το στοιχειό βγαίνει σαν άνθρωπος - συνήθως αράπης- , άλλες σα φίδι, άλλες σαν κριάρι... Τις πιο πολλές φορές είναι άκακα και μπορεί ακόμα να φέρουν κι ευτυχία. Πρέπει όμως οι άνθρωποι να προσέχουν το στοιχειό, να το αφήνουν να βγαίνει όποτε θέλει, γιατί, αν πάθει κακό το στοιχειό, τότε μεγάλο κακό θα βρει τους ανθρώπους.»

Υπεύθυνοι καθηγητές : Μ. Τρίγκα - Δ. Ιωάννου - Ι. Παπανδρέου - Κ.Μπιρμπίλη

  • Ανάπτυξη Σχολικής Ιστοσελίδας

Η ομάδα του προγράμματος ασχολήθηκε με τον εμπλουτισμό της παρούσας ιστοσελίδας.

Υπεύθυνες καθηγήτριες : Ε. Ζαφειριάδου - Ι. Παπανδρέου

  • Σχολικές Γιορτές - Μια καινούργια εμπειρία

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού διοργανώθηκε φέτος η Χριστουγεννιάτικη γιορτή, η οποία περιελάμβανε : θεατρική παράσταση του παραμυθιού "Η πετρόσουπα", διασκευασμένο από μαθητές, προβολή διαφανειών με θέμα "Η Γέννηση στην Τέχνη", ενώ η χορωδία τραγούδησε παραδοσιακά κάλαντα.

PC210065.JPG (2401359 bytes)

DSC00032.JPG (122042 bytes)

DSC00045.JPG (113821 bytes)

DSC00026.JPG (120976 bytes)

DSC00036.JPG (113513 bytes) DSC00075.JPG (120945 bytes)

PC210062.JPG (3249675 bytes)

PC210120.JPG (2429511 bytes)

Υπεύθυνες καθηγήτριες : Κ. Μπιρμπίλη - Ε. Τσόλλη - Ε. Τσαμπάζη - Μ. Τρίγκα - Α. Γλούμη
  • Αγωγή Σταδιοδρομίας

Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εργασία με θέμα "Επαγγέλματα που χάθηκαν ή τείνουν να εκλείψουν" στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές σε συνεργασία με τους μαθητές, ήρθανε σε επαφή με άτομα που ασκούσαν επαγγέλματα που χάθηκαν ή χάνονται.

Χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα καταγράφηκε υλικό αρκετό ώστε να εκδοθεί ένα βιβλίο με αντίστοιχο θέμα και να οργανωθεί έκθεση φωτογραφίας μερικών επαγγελμάτων στο σχολείο μας.

Η προσπάθεια -και κάθε προσπάθεια που αναζητά ό,τι χάνεται- κεντρίζει το ενδιαφέρον παιδιών και καθηγητών.

Αποτέλεσε μια αναζήτηση που έφερε ένα αποτέλεσμα : "Αυτό το βιβλίο" και μια γλυκειά ανάμνηση του παρελθόντος.

epaggelmata1.jpg (143005 bytes)

epaggelmata3.jpg (127850 bytes)

Υπεύθυνοι καθηγητές : Μ. Καρακάξη - Ε. Τσόλλη - Β. Στεργίου

kethi_logo.jpg (12752 bytes)

  • Πρόγραμμα Ισότητας - Διδακτική Παρέμβαση με θέμα "Η διάσταση του φύλου στη χρήση των νέων τεχνολογιών"

Κεντρικός στόχος της διδακτικής παρέμβασης, που πραγματοποιήθηκε στην Γ’ τάξη Γυμνασίου Ιστιαίας υπήρξε η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών σε θέματα ισότητας των δύο φύλων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διάσταση του φύλου στη χρήση νέων τεχνολογιών. Τα παιδιά (24 στο σύνολο: 14 αγόρια και 10 κορίτσια) συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, προβληματίστηκαν, συζήτησαν και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με ένα θέμα που δεν είχαν προσεγγίσει σε τόσο μεγάλο βαθμό ως τότε.

Κατά πλειοψηφία οι μαθητές-μαθήτριες μπήκαν στη διαδικασία να διερευνήσουν-απομυθοποιήσουν-αμφισβητήσουν τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τη σχέση των δύο φύλων με την τεχνολογία. Επίσης, έγινε ανάλυση της θέσης των δύο φύλων όσον αφορά τη χρήση τεχνολογίας κατά το πέρασμα του χρόνου και αναπτύχθηκε κριτικό πνεύμα και προβληματισμός ως προς την κατάσταση της συμμετοχής των δύο φύλων στην κοινωνία της πληροφορίας στη σημερινή εποχή. Επιπρόσθετα, έγινε προσπάθεια να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη στις σχέσεις των εφήβων μαθητών και μαθητριών τόσο στο πλαίσιο της μαθητικής κοινότητας, όσο και στο ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και να δημιουργηθεί αίσθημα αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμού, καθώς και σεβασμού στο άλλο φύλο.

Στα πλαίσια του προγράμματος έγιναν 2 επισκέψεις :

-        Στο ΚΕΘΙ Βόλου, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους υπεύθυνους του κέντρου για την υπάρχουσα κατάσταση σε θέματα ισότητας στη χώρα μας και για τις δραστηριότητες του κέντρου ερευνών.

P4020507.JPG (2681331 bytes) P4020508.JPG (2854248 bytes)

-        Στο εργοστάσιο ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Βόλου, όπου τα παιδιά είδαν από κοντά μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα παραγωγής τσιμέντου και εντόπισαν σε τι είδους θέσεις απασχολούνται οι γυναίκες και οι άντρες σε ένα τέτοιο χώρο εργασίας.

DSC03343.JPG (2112702 bytes) P4020512.JPG (2574946 bytes)

Η τοποθέτησή τους στο θέμα της ισότητας των φύλων όσον αφορά τη χρήση της νέας τεχνολογίας είναι αισιόδοξη για το μέλλον που σ’ αυτά τα ίδια παιδιά ανήκει. Παραδέχονται ότι δυστυχώς ακόμα υπάρχουν στερεότυπα και προκαταλήψεις που τροφοδοτούν συμπεριφορά διακρίσεων, αλλά δηλώνουν πρόθυμα να αλλάξουν αυτές τις αντιλήψεις. Βέβαια τονίζουν ότι αυτό δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Η αλλαγή θα έρθει αργά, αφού πρώτα αμφισβητηθούν τα στερεότυπα και υπάρξει κριτική ματιά ώστε να επέλθει η ακύρωσή τους σε βάθος χρόνου.

P5080516.JPG (2692623 bytes)

Υπεύθυνη καθηγήτρια : Ε. Ζαφειριάδου

 

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς έγινε Έκθεση Ζωγραφικής .

Για να δείτε τα έργα των μαθητών επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Έκθεση Ζωγραφικής 2007-2008

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα