Τ Α Ξ Ι Α Ρ Χ Η Σ

TAXIARXHS49.JPG (62900 bytes)

 

 

Όταν αναφερόμαστε στο χωριό Ταξιάρχης ή Μουρσαλί όπως ονομαζόταν πριν το 1954, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αναφερόμαστε σε μια τοποθεσία, που η ιστορία της και η σύνθεση του πληθυσμού της τα περιέχει όλα.  Ιστορικοί οικισμοί, που έχουν άμεση σχέση με την αρχαία Ωρεό και οικισμοί που εξαφανίστηκαν ή συγχωνεύτηκαν, συμπεριλαμβάνονται στην επιγραμματική επιγραφή της ιστορίας του όμορφου αυτού χωριού της Β.Εύβοιας. 

Το σημερινό χωριό που αποτελείται από την Κοινότητα του Ταξιάρχη και τον οικισμό του Αγ.Ιωάννη είναι χτισμένο σε υψόμετρο 100-110μ. και είναι αρκετά μεγάλο σε έκταση. Απέχει 4 χλμ. από τους Ωρεούς και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 886 κατοίκους. Αξιοσημείωτο είναι πως από το 1940 μέχρι και σήμερα δεν έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στον πληθυσμό του Ταξιάρχη, ο οποίος θεωρείται από τα πιο όμορφα, πράσινα, καθαρά και άψογα ρημοτομημένα χωριά της Εύβοιας. Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι ο Ταξιάρχης βραβεύτηκε από την Νομαρχία της Εύβοιας το 1971 ως το πιο προσεγμένο και καθαρό χωριό του νησιού μας. 

Σήμερα αποτελεί ένα δροσερό βραδινό καταφύγιο για τους τουρίστες του καλοκαιριού που θέλουν να απολαύσουν ένα δροσερό δείπνο σε μια ήσυχη ταβέρνα, ξεφεύγοντας λίγο από την κοσμοπολίτικη νυκτερινή ατμόσφαιρα του Ν.Πύργου και των Ωρεών.

 Στα  χρόνια της Τουρκοκρατίας 15 οικογένειες από τον Μωριά για άγνωστους λόγους αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Μ.Ασία.   Εκεί βρήκαν ένα φέουδο που άνηκε σε κάποιον Οθωμανό με το όνομα Μουράτ-Αλή.  Οι Μωραίτες αγόρασαν ή ενοικίασαν το φέουδο αυτό. Υποχρεώθηκαν όμως από τον ιδιοκτήτη του να το ονομάσουν  Μουρατλή,   προκειμένου να διαιωνιστεί το όνομα του Τούρκου.

Μετά το θάνατο του Μουράτ Αλή οι κάτοικοι του χωριού παραποίησαν το όνομα του και από Μουρατλή το έκαναν Μουρσαλή. Αυτό εξηγεί και την ορθογραφία του που είναι «Μουρσαλή» και όχι «Μουρσαλί» όπως πολλοί το έγραφαν όταν ο σημερινός Ταξιάρχης έφερε αυτή την ονομασία.  

 Το 1926 με το προσφυγικό κύμα που κατέκλεισε την Ελλάδα, οι πρώην κάτοικοι  του Μουρσαλή μαζί με άλλους πρόσφυγες κατέφυγαν στην περιοχή που βρισκόταν κοντά στο χωριό του Αγ.Ιωάννη. Μετά την απαλλοτρίωση των κτημάτων της τελευταίας κληρονόμου των Μιμόντ, Μαργαρίτας Αλβέρτου Μιμόντ, οι πρόσφυγες απέκτησαν ιδιοκτησίες τις οποίες αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Επειδή  όπως προαναφέραμε η πλειοψηφία των προσφύγων προερχόταν από το Μουρσαλή της Μ.Ασίας, ονόμασαν έτσι τον νέο οικισμό.  Η θαυματουργή εικόνα των Ταξιαρχών που μεταφέρθηκε από μια προσφυγοπούλα που με κίνδυνο της ζωής της, υπήρξε η αφορμή της κατασκευής του ναού στο νέο οικισμό και εκ των υστέρων της μετονομασίας του Μουρσαλή σε Ταξιάρχη.

Οι πρόσφυγες του Ταξιάρχη όπως και οι περισσότεροι πρόσφυγες που ήλθαν στην Β.Εύβοια, με τις ικανότητες τους, την εργατικότητά τους και τις καινοτομίες που εφάρμοσαν σε πολλούς τομείς, υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες της ραγδαίας εξέλιξης τόσο των περιοχών τους, όσο και ολόκληρης της Β.Εύβοιας.

Η περίπτωση του Ταξιάρχη, που αφομοιώνοντας τα γύρω χωριά εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αξιόλογες και μεγαλύτερες Κοινότητες της περιοχής μας, είναι μια αναμφισβήτητη απόδειξη των πιο πάνω ισχυρισμών.

 Στο καθολικό, στην εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών, φυλάσσεται η εικόνα των «Παμμεγίστων Ταξιαρχών» που έφεραν οι πρόσφυγες από το Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας το 1924.

Στον Ταξιάρχη υπάρχει κέντρο ελεύθερης ιππασίας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ιππασία μέσα σε διαμορφωμένο χώρο ή στο όρος Τελέθριο.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη δημιουργήθηκε από τους κατοίκους του οικισμού το 1928 και παράγει ξερά σύκα. Τα σύκα του Ταξιάρχη είναι γνωστά στην παγκόσμια αγορά.Με τον όρο συνεταιρισμός εννοούμε ένα μικρό εργοστάσιο το οποίο παράγει και εξάγει ξερά σύκα όπου προμηθεύεται από τους τοπικούς αγρότες.

Η βασική αρμοδιότητα του συνεταιρισμού είναι η αποστείρωση και η συσκευασία των ξερών σύκων, αφού παραλαμβάνουν ήδη τα σύκα αποξηραμένα από τους αγρότες. Υπάρχει αρκετό προσωπικό για την ολοκλήρωση της αρμοδιότητας τους και ειδικά επεξεργαστικά μηχανήματα για   τη διευκόλυνση  της.

Η καλλιέργεια των σύκων άρχισε από την πρώτη κιόλας στιγμή της άφιξης των προσφύγων με άμεσα θετικά αποτελέσματα. Σήμερα τα σύκα του Ταξιάρχη της Ευβοίας θεωρούνται από τα πιο ποιοτικά της χώρας μας και προωθούνται επιτυχώς στην ευρωπαϊκή αγορά.

 

TAXIARXHS50.JPG (157631 bytes)

 

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα